Elmess

Az Elmess GmbH céget 1945-ben alapították. Rövid időn belül világszerte elismert lett a cégen belül egy kis szeletet képviselő fejlesztő gárda a robbanásbiztos ipari fűtőtestek gyártása következtében. Az rb-s területen jelentkező felhasználói igény miatt ma egy önálló fejlesztő, tervező és gyártó vállalattá nőtte ki magát.

Készülékeinek magas minőségi színvonalát nemcsak az ISO 9001, hanem a TÜV, ATEX, BKI és számos más európai és tengerentúli ország tanúsítványai is igazolják.

Főbb alkalmazási területek: petrolkémia, vegyipar, gyógyszeripar, kőolaj- és földgáztermelés és szállítás, festék- és lakkipar, környezetvédelem.

Bemerülő fűtőpatronok

Közvetlenül a tartályba merülő, illetve abba benyúló, patron alakú fűtőtestek fagymentesítésre, hőntartásra használatosak. Villamos és belsőégésű motorok hajtásainak nehézüzemi indítását téli időjárásban a megdermedt kenőolaj tovább nehezíti. A külső köpenyfűtés hatásfoka nagyon rossz, a felfogatás nehézkességét, bonyolultságát nem is említve. A rendelkezésre álló térnek megfelelően kialakított patronok fűtőcsőnyalábjai többszörösen védettek a folyadékbehatolástól és a mechanikai sérüléstől. A fűtőszálak párhuzamosan üzemelnek, körönként helyezkednek el 1-1 csőnyalábban, kerámiaágyba öntve. 

Előmelegítők

A közvetlen működésűek áramló folyadék és gáz vegyes halmazállapotú elegyeinek melegítésére vagy elpárologtatására alkalmasak, pl. olaj, víz, földgáz. Levegő esetén sűrített levegő, füstgáz szárítására, a környezetvédelem területén szennyezett levegő tisztításánál, katalizátorok utánégetésénél használatosak.

A közvetett működésűek gáz halmazállapotú elegyekhez használhatók, pl: levegő, földgáz, füstgáz, technikai gázok, gőzök. A csőfűtőtest alumíniumcsőben kiöntötten, egy blokként helyezkedik el a kettősfalú acél házban. A határhőmérsékletet szenzorrendszer figyeli, ugyanakkor az e hőmérséklethatár alatti, tetszőlegesen beállítható hőfoktartományt egy másik, több egységből álló csoport szabályozza.

Megemlítjük a szabályozó és ellenőrző gázok előmelegítésére szolgáló készüléket, mely konstans hőmérsékletű gáz kibocsátására szolgál. Ez az állandó hőmérséklet max. 20 Nm3/óra gázmennyiség és 200 bar névleges nyomáson 20…100 °C között választható.

Légfűtések

Kazánoknál, szellőző rendszereknél, klímáknál, teremfűtéseknél használatosak. Beépíthető és önálló kivitelben készülnek. Önálló ventillátorral és légszűrőkkel szerelve is rendelhetők. A kisebb fűtőtestek megfelelően és esztétikusan védettek az emberi kéz véletlenszerű érintésétől.

Folyadékszint-érzékelők

A mechanikusan működő készülék alkalmazását a BKI előírta a merülő fűtőtest használata esetén.

A mechanikusan működő készülék alkalmazása előírás a merülő fűtőtest használata esetén.

Rb-s és övezeten kívül üzemelő, komplett kapcsolószekrények

Az ELMESS választékában nemcsak az rb-s övezeten belüli készülékek szerepelnek. Előnyük a csoportosan üzemelő fűtőtestek gazdaságosan kialakítható mérő, vezérlő és ellenőrző rendszereiben rejlik. Valamennyi adat képernyőre vihető, tárolható és központi beavatkozási lehetőséget teremt.