Cortem/Fondisonzo/Elfit

A Cortem-csoport (Fondisonzo + Elfit + Cortem) robbanásbiztos villamos készülékek gyártásával 1968 óta foglalkozik. Egy sor termékkel jelen van a nemzetközi piacon, sőt vezető pozíciót is betölt.

A csoport a UNI EN ISO 9001:2015, UNI EN ISO 14001:2015 és OHSAS 18001:2007 szerint állítja elő termékeit, melyek kielégítik az ATEX és IEC Ex and TR CU előírásait. Termékeik megfelelnek a robbanásveszélyes és sújtólégveszélyes villamos területekre vonatkozó előírásoknak; erről tanusítványaik is bizonyságot tesznek. A nemzetközi piacon való részvételt tükrözi, hogy a gyártmányok az európai, észak-amerikai (USA, Kanada), valamint orosz tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Fényforrások

Lámpatestek

Családjukban a választék nagyon széles. A  “d”-s védelem a megjelenésnek robusztus külsőt kölcsönöz. Legérdekesebb talán, hogy 500 W-ig használható izzószálas fényforrás a lámpatestben az EEx d II C védettségnél, mely védettség a kézilámpákra is vonatkozik.
A lámpatestek választékában megtalálhatóak a LED-es kialakítások. A különböző tipusok a https://www.cortemgroup.com/en/products/all linken részletesen láthatóak.

Fénycsőarmatúrák

Minden teljesítmény megtalálható az 1×18 W-tól a 3×58 W-os változatig. Tápfeszültség kimaradása esetére szükségvilágító armatúrákat is kínál a cég. A lámpatest beépített akkumulátorral 1, 1,5 és 2 óra időtartamra szolgáltat világítást. A fényforrás ellátható menekülési irányt mutató szimbólummatricával is.
LED armatúrák elérhetők 2x15W és 2x30W teljesítménnyel is.

Reflektorok

Az E40-es foglalatokba max. 300 W-ig izzólámpát, 400 W-ig Hg illetve nátrium vagy fémhalogén fényforrások üzemelhetnek. Itt említést érdemel a robusztus külső és a védőrács, mely magas mechanikai védelmet nyújt.

Egyéb fényforrások

Az önálló tokozatban elhelyezett vészvillogók, bevilágító és irányfénylámpák, valamint az 50 000 üzemóra élettartamra gyártott légi közlekedési helyzetlámpatestek szintén egyedinek tekinthetők a magyar piacon.

https://www.cortemgroup.com/en/products/LED%20Lighting%20Fixtures
https://www.cortemgroup.com/en/products/Lighting%20Fixtures

Tokozatok

A nyomásálló tokozatok előnye, hogy meghatározott villamos teljesítményig a dobozokba nem rb-s készülékek is telepíthetők. A beépítendő készülékek össztérfogata és az általuk termelt hő nem haladhatja meg a dobozra jellemző hőmérsékleti értéketet.
Közvetlen nyomásálló tokozatú tömszelencék alkalmazásával megtakarítjuk a fokozott biztonságú, “e” védelmű elődoboz költségét.

A GUB-dobozok négyzetes hasáb alakúak. Az alumínium-öntvényből készült dobozok tömör fedeles kivitelben hat méretben, üvegablakos fedéllel pedig három méretben készülnek. A kör alakú fedelek menetes kialakítással csatlakoznak a dobozhoz. Kicsavarodás ellen az ún. Penn-féle biztosítással védik. Az üvegablakos kivitelt főleg kijelzők (mérlegek számlapjai, hőmérséklet- és nyomásértékek, stb.) elhelyezésére használják.
A kapcsolók és nyomógombok működtetésének kívülről történő lehetőségét is kifejlesztették max. 100A / 415V értékig.

https://www.cortemgroup.com/sites/default/files/pim/04_-_GUB_en.pdf

Az EJB-szekrénycsalád téglatest formájú. Fedelüket imbuszcsavarok rögzítik a dobozhoz. A fedelek zsanérral vagy anélkül készülnek, tízféle méretben, tömör, egy- és kétablakos kivitelben. A szekrényekben a páralecsapódás ellen véd a “d”-s védelmű szellőztető szelep, mely a hőmérséklet-változás okozta párásodás kiszellőztetésére hivatott.
Valamennyi működtető, jelző és reteszelő egység megtalálható a választékban, melyeket a GUB- és EJB-szekrények felületére lehet szerelni.
Fajtáik: jelzőlámpák, kulcsos vagy anélküli nyomógombok, vészgombok, reteszkapcsolók, tűzriasztók, stb.

https://www.cortemgroup.com/sites/default/files/pim/02_-_EJB_en.pdf

A védőcsöves (CONDUIT) szerelés tartozéka

A nyomásálló tokozatok villamos összeköttetését az észak-amerikai szabvány szerint védőcsőben elhelyezett vezetékekkel és szakaszonként szerelt tűzgáttal kell kialakítani.
A Cortem minden ide tartozó szerelvényt szállít: fix és flexibilis csöveket, könyököket, íveket, elágazó dobozokat, kiöntőmasszát, stb.

https://www.cortemgroup.com/sites/default/files/pim/04_-_Electrical_fittings_en.pdf

Tömszelencék

A tömszelencék választéka olyan sokféle, hogy bátran állíthatjuk: a Cortem minden igényt ki tud elégíteni. Főleg fém bevezetőket készít, de kínálatában a műanyagból készültek ugyanúgy megtalálhatók, mint a sokféle vezetékátvezető.
A kábelek szerkezet szempontjából a tömszelencék normál és árnyékolt, valamint nem kör keresztmetszetű szerkezetűek fogadására egyaránt alkalmasak. A standard kivitelűek -20 … +80 °C között működnek biztonságosan, de a cég extrém külső hőmérsékletre is képes gyártani tömszelencéket.

A kábelek és tömszelencék találkozása helyén UV-álló műanyag tüll nyújt beázás ellen extra védelmet. E védőelem méretei a kábelhez és a tömszelencék hatszögeihez illeszkednek. Hazánkban nem terjedt el, pedig nagy szolgálatot tesz, ha a szabadban felülről kell a kábelt a szekrénybe bevezetni. Műanyag tömszelencék esetében -melyeknél a meghúzás mértéke nem lehet akkora, mint a fémnél- a beázás még gyakoribb.

https://www.cortemgroup.com/en/products/Cable%20Glands

Dugaszoló aljzatok és villák

A csatlakozó aljzatok és villák nehéz üzemi körülmények között is megfelelő mechanikai védelemmel rendelkeznek. 10…125A névleges áramerősségre készülnek.

https://www.cortemgroup.com/sites/default/files/products/Cortem%20Group%20-%20Signal%20and%20Control%20Equipment%2C%20Sockets%20and%20Plugs.pdf

Földelésellenállás-mérő műszer

A műszer főleg tartályautók töltésénél használatos folyamatosan. Az autó töltésének megkezdése előtti leföldelése a műszer közbeiktatásával történik. Ha a csipesz nem biztosítja az előírt 1 ohm ellenállás alatti földelést,a készülék jelez és meggátolja a töltés megindítását.

https://www.cortemgroup.com/sites/default/files/pim/08_-_GRD-4200_en.pdf

Egyebek

Megemlíthetők a “d”-s végálláskapcsolók, termosztátok, közlekedési lámpák, a nem rb-s tömszelencék. Ezek vízzáróan tömítettek, csövek átvezetésére a Ø6…Ø74 mm átmérők között használhatók.